Kampanjski ščit Narvik

 

Za vse člane nemške armade, vojnega letalstva in vojne mornarice, ki so bili udeleženi pri izkrcanju na Narviku ali bojih skupine Narvik, je bil 19. avgusta leta 1940 ustanovljen Kampanjski ščit Narvik - Ärmelschild Narvik, oblikoval ga je profesor Richard Klein iz Münchna, izdelan je bil v dveh različicah, v srebrni za Heer in Luftwaffe in v zlati za Kriegsmarine.

 

Srebrni kampanjski ščit Narvik za armado in vojno letalstvo
(»Narvikschild in Silber für Heer und Luftwaffe«)


Aprila leta 1940 z zasedbo Danske in Norveške, je bilo norveško mesto Narvik in njen skrajni pas najsevernejša točka nemške ofenzive. Po tem, ko je nemškim četam, ki so pristale v mestu, bilo mesto sprva predano brez boja, so angleške bojne ladje v naslednjih dneh v pristanišču Narvika potopile skoraj vse nemške rušilce in ladje nemških čet. Na skoraj 5000 nemških alpincev in mornarjev je pod vodstvom generala Dietla v Narviku na kopnem naletelo 20.000 zavezniških vojakov. Bitka, ki se je nato odvila, je do začetka junija 1940, prisilila nemške čete skoraj do predaje. Nenadoma pa so se zaradi norveške kapitulacijein zato, da bi okrepile fronto v Franciji zavezniške čete umaknile. Nemška vojska je potem skoraj brez boja osvojila nazaj Narvik in ostalo ozemlje.

Pripadniki Heer so prejeli srebrn ščit na podlogi barve uniforme, pripadniki Leuftwaffe pa so prejeli ščit na modri podlagi.

Število podelitev:

2755 - Heer / vojska

2161 -Luftwaffe:        

 

Narvik ščit, proizvajalec Juncker, originalno blago je zamenjano/obnovljeno

 

Generaloberst Eduard Dietl z narvik ŠČitom na njegovem levem rokavu


Zlati kampanjski ščit Narvik za vojno mornarico
(»Narvikschild in Gold für die Kriegsmarine«)

Kampanjski ščit Narvik za vojno mornarico - Ärmelschild Narvik in Gold je bilo ustanovljeno »v spomin na boj, ki so ga zmagovito prestali soborci pri Narviku bojujočih vojaških enot, vojne mornarice in vojnega letalstva (Luftwaffe)«. Različica v zlatu je pripadala pripadnikom vojne mornarice na podlagi njihovih, po večini uničenih ladij. Od samega začetka je bilo predpisano, da naj krog nosilcev ostane pod vsemi pogoji omejen na resnične borce Narvika. Po definiciji je borec Narvika bil samo tisti, ki je v času od 9. aprila do 9. junija 1940 bil na kopnem ali v vodi pod ukazom takratnega poveljnika skupine Narvik na območju boja med Riksgränsen-om in Gratangsbotn-om, ali je pri tem sodeloval v zračnem prostoru, izvidniških namenih ali pri oskrbovanju. Odlikovanje Narvik ščit se je lahko podelilo tudi padlim ali umrlim borcem Narvika. Zahtevki za podelitev kampanjskega ščita Narvik so se morali vložiti do 30. januarja 1942.

V Kriegsmarine je bilo podeljenih 3661 zlatih ščitov.

Skupaj je bilo podeljenih 8577 Narvik ščitov.

Zlat Narvik ščit - tombak

 

opis:RS

 
     
 

...