Viteški križ
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
 
     
 

Viteški križ železnega križca ali Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes je bil v času druge svetovne vojne najvišje odlikovanje razreda Železnih križcev in prav tako najvišje vojno odlikovanje za hrabrost in pogum. Veliki križ ali Grosskreuz je sicer višje odlikovanje od Viteškega križa, vendar je bil podeljen samo Hermann Goeringu in še njemu je bil pred koncem vojne odvzet. Kot predhodnik Viteškega križa je v hirearhiji nemških odlikovanj bil do leta 1918 podeljevan vojaški red – orden - Pour le Merite ali Blue Max kot ga mnogi poznajo.

Z začetkom druge svetovne vojne 1. Septembra 1939 je bil skozi obnovitev železnih križcev med že znanimi tremi razredi prvega in drugega razreda ter velikega križa (Grosskreuz) vrinjen Viteški križ železnega križca.

Viteški križ je bil lahko podeljen vsem vojakom, neglede na čin, kar je bila razlika s prakso podeljevanja ordena Pour le Merite iz prve svetovne vojne, ki se je lahko podeljeval le aristokratom ali oficirjem. Do konca vojne je bilo podeljenih 7.318 Viteških križev, vključeni so tudi pripadniki Waffen SS. Pogoj za osvojitev Viteškega križa je samo nesebična hrabrost pred sovražnikom in izjemna zasluga pri vodenju vojaških enot. Prvi predpogoj za osvojitev Viteškega križa pri generalih je razen osebnega poveljevanja na bojišču štela tudi smiselnost pri načrtovanju vojaških taktik. Praksa podeljevanja je bila, da Viteškega križa niso podeljevali samo vojakom Wehrmachta in enotam Waffen SS, temveč tudi enotam policije, gasilcev, članom SA, pripadnikom Volkssturm in delovnnim enotam RAD.
Drugi predpogoj za osvojitev Viteškega križa pa sta bili obe stopnji železnih križev, pri tem niso šteli železni križi iz prve svetovne vojne. V izrednih primerih se je zgodilo, da so istočasno poleg RK-ja podelili EK1 in EK2. Posmrtna ( posthumna ) podelitev je bila možna le izjemoma.
Nosilec Viteškega križa je zaradi vidnosti in pomenljivosti odlikovanja lahko nosil odpet prvi gumb na plašču. Višji razredi Viteških križev so se podeljevali zelo redko, njihov nosilec je užival v svojem rodu vojske visok ugled, kot izjemen, na fronti preizkušen vojak ali izjemen strateg.

ViteŠki kriŽ, proizvajalec Juncker, označen z leŽeČo "2"

EX Kolekcija: Collector


V začetnem letu druge svetovne vojne in tudi kasneje pri višjih častnikih je Viteške križe podeljeval osebno Adolf Hitler. Skupaj s samo podelitvijo odlikovanja oziroma redkeje pa je Adolf Hitler podeljeval tudi rdečo mapo z dokumentom v obliki knjige.

RdeČa usnjena mapa, v kakŠni se je podeljeval dokument o osvojitvi viteŠkega kriŽa vojakom kateri so ga osvojili v prvih letih vojne


Ti podelitveni dokumenti ali podelitvene mape so bile različne, odvisno od stopnje:

 • Viteški križ: Rdeča mapa z zlato odtisnjenim orlom s svastiko

 • Viteški križ s hrastovim listom: Bela mapa z zlatim orlom s svastiko

 • Viteški križ s hrastovim listom in sabljami: Bela mapa z zlatim okraskom okoli roba in pripetim zlatim orlom s svastiko

 • Viteški križ s hrastovim listom in sabljami in briljanti: Zelena mapa z zlatim okraskom okoli roba orel je imel svastiko okrašeno okrašena z briljanti):

 • Posebna izvedba mape je bila namenjena Feldmaršalom: rdeča usnjena mapa, enaka kot za Viteški križ le, da je imela ob robovih odtisnjen zlat okras.

 • Viteški križ z zlatim hrastovim listom in sabljami:
 • Velik križ ali Grosskreuz, podeljen samo Hermann Goeringu: zelena mapa, okrašena z zlatom briljanti in rubini

Mapa od podelitvenega dokumenta za Velik križ ali Grosskreuz, podeljena je bila samo Hermann Göringu

Podelitveni dokument Velikega križa

 


V kasnejših letih vojne so podelitvene dokumente izdajali v Hitlerjevem štabu, dokumenti niso bili več v usnjenih mapah temveč v obliki preprostega dokumenta velikosti A3. Predvideno je bilo, da se mape podelijo po končni zmagi. S podelitvojo se je tudi država obvezala, da bo nosliec po končni zmagi oproščen plačevanja vseh davkov . Ker je vojna trajala dlje kot je bilo predvideno so razširili ali nadgradili za tri nadaljne klase. Do konca vojne je bila še dodana peta stopnja, vendar le enkrat podeljena.

Podelitveni dokument iz zgodnjega obdobja vojne, tak dokument se je podeljeval v rdeči usnjeni mapi

 

Viteški križ je po izgledu podoben železnemu križu 1. razreda, razlika je ta, da je večji in se je nosil okoli vratu na traku, ki je bil v barvah Rajha, torej črno-belo-rdeče barve. Okvir v katerega je bila vpeta železna sredica je bil iz srebra. Prvi modeli so imeli jedro iz cinka, mornariški pa, ker so bili na morju izpostavljeni hlapom in bi zato lažje zarjaveli, iz medenine ali tombaka.

hrastovi listi brez in s sabljami, Žig »21« je oznaka proizvajalca Godet iz Berlina

 

Razredi Viteških križev se po razredih vzpenjajo po sledečem vrstnem redu:

 • Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes ali Viteški križ železnega križa
 • Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub ali Viteški križ železnega križa z
  hrastovim listom (od 3. Junija 1940)
 • Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub und Schwertern ali Viteški križ železnega
  križa z hrastovim listom in sabljami (od 21. Junija 1941)
 • Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten ali Viteški križ železnega križa z hrastovim listom in sabljami ter briljanti (od 15. Julija 1941)
 • Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit goldenem Eichenlaub, Schwertern und Brillanten ali Viteški križ železnega križa z zlatim hrastovim listom in sabljami ter briljanti (od 29. Decembra 1944)

Hrastovi listi pripeti na vitŠki kriŽ

Razred z brilijanti je bil vedno podeljen v dveh različicah, pri prvi je šlo za prave brilijante pri drugi pa bleščeče brušeno steklo.

Viteški križ z zlatim hrastovim listom bi moral biti najmanj 12 krat podeljen, v praksi pa je bil podeljen le Hans Ulrich Rudel-u.

Število podelitev:

 • Viteški križ: 7.313 (po drugih virih 7.318 oz. do 7.361; od tega 73 tujcem)
 • Viteški križ z hrastovim listom: 882 + 9 tujcev (Degrelle, Dumitrescu, Koga, Lascar, Muñoz Grandes, Mannerheim, Rebane, Teodorini, Yamamoto)
 • Viteški križ z hrastovim listom s sabljami: 159 + 1 tujec (Yamamoto)
 • Viteški križ z hrastovim listom s sabljami in brilijanti: 27 (sortirano po činih:
  • General Feldmaršal : Kesselring, Rommel, Model, Schörner,
  • Generaloberst: Dietrich, Balck, Hube,
  • General: von Manteuffel, von Saucken, Dr. Mauss, Ramcke, Gille,
  • General-poročnik : Tolsdorff, Galland,Graf Strachwitz (GenLt d.R.),
  • General-major : Schulz
  • Oberst/Kapitän zur See: Lent, Mölders, Gollob, Lüth, Graf,
  • Kapitan: Brandi,
  • Major : Schnaufer, Hartmann, Nowotny,
  • Kapetan : Marseille
 • Viteški križ z zlatim hrastovim listom s sabljami in brilijanti: 1 (Rudel)

V podatke je vštetih tudi 41 tujcev, in sicer ( po državah ):

 • Rumunija: 18 (3 s hrastovim listom: Generaloberst Petre Dumitrescu, Generalleutnant Mihai Lascar, Generalmajor Corneliu Teodorini) (weiterhin z. B. Marschall Ion Antonescu)
 • Italija: 9
 • Madžarska: 8, Admiral Miklós Horthy
 • Japonska: 2 (1 s hrastovimi listi meči - Großadmiral Yamamoto (posmrtno), 1 s hrastovim listom - Großadmiral Mineichi Koga)
 • Finska: 2 (1 s hrastovim listom : Feldmarschall Carl Gustaf Mannerheim)
 • Slovaška: 2

 

GeneralfeldmarŠal Werner von Brauchitsch eden prvih prejemnikov Viteškega križa za kampanijo na Poljsko

 

Prva podelitev Viteških križev je bila 30. Septembra 1939, dobili so ga visoki častniki Wehrmachta, ki so vodili kampanijo na Poljsko.. To so bili: Blaskovitz, Bock, Brauchitsch, Goering, Keitel, Kesselring, Loehr, Kluge, Kuechler, List, Raeder, Reichenau, Rundstedt.
Vse prve Viteške križe je podelil istega dne Hitler na svečani ceremoniji.

GeneralfeldmarŠal Fedor von Bock, eden izmed prvih dobitnikov viteškega križa, med drugim tudi noslilec Pour le Merite

 

Do sedaj potrjeni proizvajalci Viteških križev so:

 • C.E. Junker Berlin: Na začetku je bil brez oznak, potem pa so ga označevali po naslednjem vrstnem redu 800, L/12 800, 800 L/12, ležeča 2 in na koncu vojne z malo 2 ali micro 2. Slednji je zaradi svoje redkosti najdražji. Junckerov Vitešli križ velja danes za najbolj varen nakup, ker so bila na koncu vojne uničena vsa orodja za izdelavo tega križa, medtem, ko so se orodja nekaterih drugih proizvajalcev ohranila, npr. S&L in K&Q...

Kolekcija: Collector

 

 • Klein & Quenzer ( K&Q ) A.G. Idar-Oberstein a.d. Nahe: Zgodnji tipi tega križa so na obročku za trak označeni z žigom 800 prav tako tudi na zgornjem delu okvirja Kasneje so na obroček dodali št. Proizvajalca in sicer 65. Previdnost in kakšno dodatno mnenje ni odveč, pri nakupu tega RK-ja.

Viteški križ proizvajalca Klein & Quenzer ( K&Q ) A.G. Idar-Oberstein a.d. Nahe

 • Paul Meybauer Berlin: Zelo redek križ, zelo malo je ohranjenih primerkov, na obročku označen s številko proizvajalca 7, na zgornjem delu okvirja pa 800.
 • Otto Schickle Pforzheim: Zbirateljsko med najbolj cenjenimi križi, zaradi redkosti in verjetno zato, ker je prav ta proizvajalec oblikoval sam izgled Vitešhega križa. Označen je z L/15 na obročku in priponi za obroček, ponekod je na obročku za trak tudi oznaka 800.
 • Steinhauer & Lück Lüdenscheid ( S&L ): Verjetno eden pogostejših RK-jev, na začetku vojne je bil brez oznak, kasneje pa so ga označevali z žigom srebra 800 ali 935. Isto kot pri K&Q je treba bit previden pri nakupu tega RK-ja, proizvajali so ji še kar nekaj časa po vojni. Originalna orodja so uporabljali tudi pri izdelavi zgodnjih RK-jev verzije 57.
 • Fritz Zimmermann Stuttgart: Označen je bil z različnimi oznakami L/52, 800 in 20. Zimmermanov Viteški križ velja za enega redkejših, zelo malo jih je v privatnih zbirkah.
 • Godet Berlin, eden ultra redkih primerkov, običajno brez oznak, obroček za trak je bolj okrogle oblike.
 • Paul Meybauer, Berlin, ultra redek, običajno na obročku označen z malo št. 7, na okvirju 800.

Viteški križ velja za eno najbolj ponarejanih odlikovanj vseh časov, vendar ponarejevalcem še ni uspelo narediti primerka, kateri bi imel značilnosti katerega od zgoraj navedenih proizvajalcev. Izjema so nekateri Viteški križi, ki so bili proizvedeni po vojni, s strani proizvajalca, kateri jih je proizvajal med vojno. Takšni Viteški križi so bili proizvedeni z originalnim medvojnim orodjem. Značilnosti po katerih jih je moč ločiti od originalov so minimalne, običajno strokovnjaki določajo njihovo starost glede na število znanih deformacij nastalih na okvirju.

Po zakonu o odlikovanjih iz 26. Julija 1957 so vsem upravičencem oz. dobitnikom Železnih križcev iz druge svetovne vojne dovolili nakup izvedbe brez kljukastega križa. Namesto tega je so bili kot motiv hrastovi listi, podobni tistim iz prve svetovne vojne. Veteranom je bilo tudi dovoljeno nošenje originalnega križev s tem, da so morali odstraniti simbol kljukastega križa.

Viteški križ v izvedbi po zakonu iz leta 1957, proizcajalec Steinhauer & Lück

 

 

CENE VITEŠKIH KRIŽEV

Proizvajalec

Karakteristika

Cena v €

CE Juncker Berlin

nemagneten, srebrn okvir, neoznačen

6.000

 

magneten, srebrn okvir, neoznačen

6.500

 

magneten, srebrn okvir, žigosan »800«

7.500

 

magneten, srebrn okvir, žigosan »L/12« in »800«

8.500

 

magneten, srebrn okvir, žig ležeča »2«

9.500-10.000

 

magneten, srebrn okvir, žig micro »2«

11.000

Klein & Quenzer

magneten, srebrn okvir, okvir žig »800«, obroč »65« in »800«

7.500

Steinhauer & Lück

nemagneten, srebrn okvir, neoznačen

5.000

 

magneten, srebrn okvir, žigosan »800«

6.000-6.500

 

magneten, srebrn okvir, žigosan »800« in »4«

7.500

 

magneten, srebrn okvir, žigosan »935« in »4«

8.000

Zimmerman

magneten, srebrn okvir, žigosan »800«

9.000

 

magneten, srebrn okvir, žigosan »800« in »20«

10.000

Schickle

magneten, srebrn okvir, neoznačen

8.000

 

magneten, srebrn okvir, žigosan »L/15«

9.000

Posebna izvedba ¾ obroč

nemagneten, neoznačen

12.000

Ostali proizvajalci         

 

6.000

Prva podelitev 1939

neoznačen, nemagneten

PP

 

CENE HRASTOVIH LISTOV

 

Karakteristika - proizvajalec

Cena v €

Srebrn, žigosan »900« in »L/50 Silber«

12.000

Srebrn, žigosan »800« in »L/12«

8.000

Srebrn, žigosan »900« in »21«

12.000

 

 CENE HRASTOVIH LISTOV Z MEČI

Karakteristika - proizvajalec

Cena v €

Srebrn, žigosan »900« in »L/50 Silber«

28.000

Srebrn, žigosan »800« in »L/12«

16.000

Srebrn, žigosan »900« in »21«

28.000

 

 

 

(opis in slike: RS)