Viteški križ za vojaške zasluge (z in brez mečev)
Ritterkreuz des Kriegsverdienstkeuzes
 
     
 

Viteški križ za vojaške zasluge je bil ustanovljen 19. avgusta 1940, ob istem času kot medalja za vojaške zasluge. Njegov položaj je bil nad Nemškim zlatim ali srebrnim križem, vendar pod Viteškim križem železnega križa. Podeljeval se je čez cel čas vojne in ker je bil podeljen bolj poredko, so imeli njegovi nosilci velik ugled v nacistični hierarhiji, ki pa ni dosegla ugleda Viteškega križa od železnega križa. Ob podeljevanju odlikovanja je bila v navadi velika proslava, kjer je bil skoraj vedno prisoten tudi Hitler, ki je odlikovanje tudi podelil. Prisotni so bili tudi visoki vojaški generali in strankarski veljaki.

Križ je bil podeljen v modri škatli, ki je imela notranjost obloženo z žametom v njej je bil tudi prostor za ovratni trak. Zraven dokumenta o podelitvi je bila pogosto zraven še nagrada.

Dober primer je dr. Theo Morell, ki je bil Hitlerjev zdravnik. Prejel je Viteški križ brez mečev in kot nagrado, edini elektronski mikroskop v Nemčiji.

Peščica prejemnikov ni smela biti objavljena v medijih, zaradi dela, katerega so opravljali in bi lahko postali tarča tujih vohunov ali saboterjev.
Primer je dr. Ernst Blaicher, ki je križ prejel 15 novembra 1943 za izboljšave na tankih.

Viteški križ se je nosil okoli vratu, enako kot Viteški križ železnega križa in ni imel nadomestnega platnenega ali kaj podobnega.

Na sliki je ViteŠki KriŽ za vojaŠke zasluge z meČi, proizvajalec Deschler MÜnchen, kriŽ je proizveden iz srebra


Kriteriji za pridobitev
Viteški križ za zasluge se je podeljeval samo tistim, ki so že poprej prejeli oba razreda, torej Križ za zasluge prve in druge stopnje. Vsa priporočila za pridobitev križa so bila poslana Hitlerju osebno, ki je odobril ali zavrnil.

Viteški križ brez mečev se je podeljeval za dosežke civilistom, državnim uradnikom in ostalim, ki niso bili povezani z vojsko. V interesu Hitlerja je bilo, da spremeni kriterija za pridobitev civilnega Viteškega križa, ker je hotel, da bi križ dobili tudi ljudje, ki niso bili povezani z politiko ali vojsko. V ta namen je bil ustvarjen red Nemškega orla s katerim je odlikoval svoje strankarske kolege. Dokumentirano je tudi, da je hotel Hitler odlikovati Himmlerja z odlikovanjem vendar se ni mogel odločiti s katerim. Speer osebno mu je svetoval, da se Himmlerju ni potrebno ponašati z takim odlikovanjem.

Viteški križ za vojaške zasluge z meči se je podeljeval za izjemno vojaško hrabrost, ki ni bila direktno povezana z bojiščem.

V času 3. Rajha je bilo podeljenih 211 viteških križev z meči za vojaške zasluge in 48 brez mečev. Ti podatki niso čisto točni, ker je nekaj prejemnikov ostalo neimenovanih, mogoče pa se bodo prikazali na svetlo v prihodnosti.

Na sliki je ViteŠki kriŽ za vojne zasluge brez meČev, Deschler MÜnchen

ViteŠki kriŽ za vojaŠke zasluge z meČi iz zlata

Albert Speer je 7 julija 1944 napeljal Hitlerja na misel, da je potrebno še dodatno višje odlikovanje kot Viteški križ za vojaške zasluge z in brez mečev. Tako je bil 13. oktobra 1944 ( nekateri viri govorijo, da je bil ustanovljen na sestanku med Hitlerjem in Speerom) ustanovljen Viteški križ z meči iz zlata. To odlikovanje je bilo nad Viteškim križem železnega križa vendar pod železnim križem s hrastovimi listi. Bil je enak kot srebrni vendar je bil ta iz zlata. Narejen je bil z meči in brez, ampak podeljeni so bili samo brez mečev. Eno teh podelitev je bilo na Hitlerjev rojstni dan, 20 aprila 1945, ko je Speer podelil križe Franzu Hahne in Karlu Otto, do konca vojne pa je bilo podeljenih samo še 19 takih križev.

Govorilo se je, da bi naj bili zlati križi samo pozlačeni srebrni križi. Nekaj križev je bilo narejenih, vendar nikoli podeljenih. Opisano odlikovanje je eno izmed najredkejših odlikovnaj in jo je skoraj nemogoče dobiti.

Luftwaffe General Kühl, odlikovan z RK KVK z meči

 

 Cene Viteških križev za vojne zasluge

Stopnja - karakteristika

Cena v €

RK KVK z meči, srebrn, žigosan »1« in »900«

5.500

RK KVK brez mečev, srebrn, žigosan »1« in »900«

5.000

 

(opis: Danijel M.)