Križ za vojne zasluge prve stopnje
Kriegsverdienst Kreuz 1. klasse
 
     
 

Datum ustanovitve

 • 1. september 1939

Kriterij podelitve

 • biti prejemnik križa za vojne zasluge druge stopnje:
  • odlikovanje z meči – vojaško osebje:
   • dejanja poguma, proti sovražniku
   • dejanja, ki so iznad vojaških dolžnosti
  • odlikovanje brez mečev – civilno in tudi vojaško osebje:
   • dejanja, ki izrecno pomagajo državi oziroma vojski v vojnih razmerah – vojnem stanju.

 

Kolekcija: Spaget

 

Zaključek proizvodnje in število podeljenih medalj
Proizvodnja je tekla vse do konca vojne, podeljenih pa je bilo 483.603 odlikovanj z meči in 91.239 odlikovanj brez mečev.

Način in material izdelave
Medalja je bila kalupno kovana, kar ji daje precej detajliran izgled. Material izdelave je posrebren cink, izredno redki so primeri, ko je celotno odlikovanje izdelano iz čistega srebra – zgolj primeri posebnega - osebnega naročila.

Nošnja
Odlikovanje je bilo nošeno na levem prsnem žepu uniforme. Gre za bojno odlikovanje, nosilo se je v bojih, zato nadomestni trakec ne obstaja. Medtem, ko je bila nošnja različice z meči obvezna oz. predpisana, je bila nošnja odlikovanja brez mečev prepuščena na odločitev prejemnika.

Podelitev – prezentacija
Križ za vojne zasluge je bilo pomenljivejše odlikovanje zatorej je bilo podeljeno v škatlici. Škatlica je bila kvadratne oblike, oblečena v črno usnje. Na pokrovu je bil v srebrni barvi vtisnjen obris križca, vendar ne v vseh primerih. Precej pogoste so tudi škatlice brez vtisnjenega križa. Notranjost škatlice je črne ali temno modre barve. Najpogosteje gre za črno različico. Sama škatlica je bila ob podelitvi podeljena v zunanji zaščitni kartonasti škatlici, na kateri je napisano ime odlikovanja, proizvajalec in opozorilo – Nur vom Empflänger zu öffnen – »odpreti samo prejemniku«. V redkejših primerih je bilo odlikovanje podeljeno v papiranti vrečkici, na kateri je bilo v črni, gotski pisavi izpisano ime odlikovanja. Prejemnik je ob odlikovanju dobil tudi dodatni podelitveni dokument in vpis v vojaško knjižico – »soldbuch«.

Splošni opis značke
Odlikovanje je bilo po obliki sorodno malteškemu križcu. Prva stran odlikovanja je bila povsem identična – razen seveda barvno – križcu za vojne zasluge druge stopnje. Zadnja stran pa se je razlikovala. Le to je sestavljala ravna zadnja plošča, na kateri je bil sistem za pripenjanje na uniformo. Največkrat je bil to igelni sistem, redkeje je viden sistem z vijakom in diskom. Celoten križ je bil srebrne barve – posrebren. Privzdignjeni detajli – površina svastike, rezil in ročajev meča, hrastov venec ter rob križa – so bili polirani, kar jim daje visok sijaj, pikčasta »notranjost« križa, pa je bila belkaste barve in nepolirana, kar daje križu izjemen izgled.

KRIŽ ZA VOJNE ZASLUGE PRVE STOPNJE Z MEČI proizvajalec Deschler, oznčen z žigom »1«

Kolekcija: Collector

 

KRIŽ ZA VOJNE ZASLUGE PRVE STOPNJE BREZ MEČEV proizvajalec Deschler, oznčen z  žigom »1«

Kolekcija: Collector

 

 

Inšpektor Hans Schlegel

 

Cene križev za vojne zasluge 1. stopnje

stopnja

Karakteristika

Cena v €

     

Z meči

Tombak

160-200

 

Cink

120-160

Brez mečev

Tombak

190-220

 

Cink

140-180

 

(Boštjan K. J.)