Ranjenski znak
VerwundetenabzeicheN
 
     
 

Datum ustanovitve

 • 1. september 1939

Kriteriji podelitve
Za podelitev posamezne stopnje mora veljati en od kriterijev:

 • črna značka (tretji razred):
  • biti ranjen enkrat ali dvakrat na bojnem položaju ali v zračnem napadu
  • utrpeti zmrzline na bojnem položaju

Črn ranjenski znak - proizvajalec L / 16 Steinhauer & Lück Lüdenscheid

Kolekcija: Collector

 • srebrna značka (drugi razred):
  • biti ranjen trikrat ali štirikrat na bojnem položaju ali v zračnem napadu
  • utrpeti resne poškodbe (izguba sluha, možganske poškodbe, poškodbe rok, nog, obraza, poškodbe očes –
   vida, obrazna deformacija) na bojnem položaju

Srebrn ranjenski znak - proizvajalec 65 Klein & Quenzer A.G. Idar-Oberstein a.d. Nahe

Kolekcija: Spaget

 

Srebrn ranjenski znak - proizvajalec 30 Hauptmünzamt Wien (Austria)

Kolekcija Messerschmitt

 

Srebrn ranjenski znak - proizvajalec 30 Hauptmünzamt Wien (Austria)

Kolekcija Collector


 • zlata značka (prvi razred):
  • biti ranjen petkrat ali večkrat na bojnem položaju
  • utrpeti izredno hude poškodbe (popolna slepota, invalidnost) na bojnem položaju
  • biti smrtno poškodovan na bojnem položaju

Zlat ranjenski znak - proizvajalec 30 Hauptmünzamt Wien (Austria)

Kolekcija Messerschmitt

 

Zlat ranjenski znak - proizvajalec 30 Hauptmünzamt Wien (Austria)

Kolekcija Collector

Zaključek proizvodnje in število podeljenih medalj
Proizvodnja je tekla vse do konca vojne, podeljenih pa je bilo približno 5 milijonov znakov – odlikovanj.

Način in material izdelave
Znaki – odlikovanja so bili večinoma kalupno kovani, v primeru črne stopnje samo kovani, v primeru srebrne in zlate pa vlivano kovani. Material izdelave črne stopnje je bil na začetku vojne medenina ali bron, kasneje jeklo. Pri srebrni in zlati stopnji pa je bil material izdelave posrebreni oziroma pozlačeni bron ali medenina, kasneje pa cink.

Nošnja
Ranjenski znak – ranjeniško odlikovanje, je bilo bojno odlikovanje, zato se je nosilo tako na svečanih priložnostih kot tudi v popolni bojni pripravljenosti na bojnih položajih. Nadomestni trakec ali kaj podobnega ne obstaja. Uradna uniformna postavitev značke je bila na levem prsnem žepu uniforme, in sicer pod linijo vseh ostalih znakov oziroma odlikovanj.

Podelitev – prezentacija
Črna stopnja znaka – odlikovanja je bila podeljena v papirnatem paketku – vrečici, največkrat oker, bež barve. Na prvi strani paketka je v črni barvi, v gotskem stilu izpisano ime znaka – odlikovanja, ter stopnja, na zadnji strani paketka pa je vtisnjeno, prav tako v črni barvi, ime oziroma logotip proizvajalca. Srebrna in zlata stopnja znaka – odlikovanja pa je bila podeljena v škatlici kvadratne oblike. Največkrat črne barve, poznamo tudi primerke temno-višnjevo rdeče barve, a so precej redki. Škatlica je oblečena v umetno usnje, na pokrovu je lahko vtisnjen LDO znak. Notranjost škatlice je lahko oker, bež, bele, črne ali temno višnjevo-rdeče barve. Tudi višji stopnji sta bili lahko podeljeni v papirnatem paketku – vrečici, na katerem je izpisano ime in stopnja odlikovanja. Prejemnik je dobil tudi dodatni podelitveni dokument in vpis v vojaško knjižico – »soldbuch«.

Splošni opis medalje
Ranjenski znak – ranjeniško odlikovanje predstavlja pokončno postavljena ovala, ki ima po robovih venec sestavljen iz lovorjevih listov, ki ga na spodnjem delu zaključuje pentlja. Znotraj lovorjevega venca, na sredini, je postavljena značilna nemška čelada, ki »gleda« v levo stran. Na njej je levo zasukan kljukast križ. Diagonalno v obe strani čelado prebadata dva meča, uperjena navzgor. Pri črni stopnji znaka – odlikovanja je zadnja stran nepolna, pri srebrni in zlati stopnji pa je zadnja stran zapolnjena, pravzaprav ravna. Pri vseh stopnjah je na zadnji strani isti sistem za pripenjanje na uniformo, in sicer igelni sistem. Pri obeh višjih stopnjah je na zadnji strani tudi številka oziroma logotip proizvajalca, vendar to ni pravilo. Pri črni stopnji ponavadi proizvajalčeve številke ali logotipa ni, če pa je prisoten je le ta prav tako na zadnji strani značke same.

Ranjenski znak 20. julij 1944

Poznamo izredno redko, posebno stopnjo ranjenskega znaka – ranjenskega odlikovanja. Gre za ti. Ranjenski znak 20. julij 1944. To stopnjo je 2. septembra 1944 ustanovil Hitler sam, prejeli pa so ga vsi, ki so bili poškodovani oziroma prisotni ob atentatu na Hitlerja. Znak – odlikovanje se od ostalih po obliki ne razlikuje, pod čelado je izpisano 20. JULI 1944 ter reliefen podpis A. Hitlerja. Tudi pri tem znaku – odlikovanju poznamo tri stopnje, črno, srebrno in zlato. Prejemniki so določeno stopnjo prejeli glede na vrsto in resnost poškodb, ki so jih utrpeli ob atentatu. Znak – odlikovanje je izredno redko, podeljenih je bilo le 24 znakov – odlikovanj, stopnja ponarejanja pa je izredno visoka in pogosta, tako da je pri vsakeršnem ravnanju z znakom – odlikovanjem potrebna izredna previdnost. Prejemniki ranjenskega znaka – ranjeniškega odlikovanja 20. julij 1944 :
Adolf Hitler, general Heusinger, general Korten (ubit), polkovnik Brandt (ubit), general Bodenschatz, general Schmundt (ubit), polkovnik Borgmann, admiral von Puttkamer,
telefonist Berger (ubit), kapitan Assmann, general Scherff, general Buhle, admiral Voss, poročnik Fegeleinm polkovnik von Bulow, kapetan Günsche, telefonist Hagen, poročnik von John, major Büchs, poročnik Waizenegger, kancler von Sonnleithner, general Warlimont, general Jodl, general-feldmaršal Keitel.

 

 

Cene ranjenskih znakov

 

stopnja

Karakteristika

Cena v €

 

 

 

Zlata

Tombak

180-220

 

Cink

120-160

srebrna

Tombak

60-70

 

Cink

40-60

Črna

Pločevina

25-35

20.julij-zlata

Pozlačeno srebro

25.000-35.000

20.julij-srebrna

Srebro

20.000-30.000

20.julij-črna

Brunirano srebro

18.000-22.000

 

 

Opis odlikovanja: Boštjan K. J., slike: RS