Častni križ slave 1914 - 18
Ehrenkreuz 1914-18
 
     
 

Datum ustanovitve

  • 13. julij 1934

Kriteriji podelitve
Odlikovanje so prejeli vojaki, ki so bili v prvi svetovni vojni neposredno udeleženi v bojih, civilisti, ki so kakorkoli pripomogli pri bojih oziroma vojni in starši ter žene – vdove padlih v prvi svetovni vojni. Medaljo pa so lahko prejeli tudi prebivalci predvojno zasedenih ozemelj Češko-Slovaške in Avstrije.

Zaključek proizvodnje in število podeljenih medalj
Proizvodnja odlikovanja je tekla vse tja do leta 1941. Vojakom je bilo podeljenih 6.202.883, tistim, ki so pripomogli pri
bojih 1.120.449, staršem 373.950, ženam-vdovam pa 345.132 odlikovanj.

Način in material izdelave
Medalja je bila kalupno kovana, kar ji daje precej dober detajl. Material izdelave je bil baker ali železo, ki je bilo po končani izdelavi pobakreno.

Nošnja
Častni križ slave je bilo bolj svečano odlikovanje, temu dejstvu je podrejena tudi nošnja. Odlikovanje je imelo nedomestni trakec, v primeru nošnje dejanskega odlikovanja, pa se je le to največkrat nosilo na levi strani prsi, ali obešeno iz gumbne luknje. Omeniti je treba, da samo odlikovanje ni bilo pogosto nošeno, v večih primerih se je nosil le nadomestni trakec.

Podelitev – prezentacija
Odlikovanje je bilo podeljeno v škatlici pravokotne oblike, najvčekrat rdeče ali kostanjeve barve. Zunanja stran škatlice je imela samo zlato obrobo oz. črto, notranjost je bila bež oziroma oker barve. Na notranjem zgornjem delu škatlice je bilo v črni barvi, v gotski pisavi izpisano »TRUE UM TRUE«, pod tem pa podpis Generalfeldmaršala von Hindenburga. Poleg odlikovanja je prejemnik dobil tudi dodatni podelitveni dokument.

Splošni opis medalje
Medalja je po izgledu in detajlu izredno preprosto zasnovana. Osnova za odlikovanje je malteški križ in lovorjev venec znotraj le tega. Enotna velikost odlikovanja je 38 mm. Pri odlikovanju namenjeno vojakom, sta diagonalno čez sredico ( vsak v svojo smer ) postavljena meča. Zadnja stran medalje je gladka, vtisnjen je le proizvajalčev logotip oziroma številka. Prva stran medalje predstavlja malteški križ, z lovorjevim vencem v sredini. Znotraj venca sta letnici 1914 ter 1918, kar seveda predstavlja veliko prvo svetovno vojno. Medalja namenjena staršem in ženam-vdovam je temnejše, skoraj črne barve, medtem ko sta obe drugi različici bakrene barve. Trakec, ki je držal medaljo je pri odlikovanju za vojake in civiliste, ki so kakorkoli pripomogli pri vojnih razmerah je črno – belo – črno – rdeče – črno – belo- črne barve. Trakec medalje namenjeno staršem in ženam – vdovam pa je belo – črno – belo – rdeče- belo – črno – bele barve. Barve obeh različic trakca pa predstavljajo barve zastave Nemčije iz prve svetovne vojne oziroma bojne barve.

(Boštjan K. J.)

 

 

Cene častnega križa slave

 

Izvedba

Cena v €

 

 

magnetna

10-15

nemagneten

120