SPLOŠNA VOJNA ODLIKOVANJA
Allgemeine militÄrische Auszeichnungen
 
     
 

Nekatera nemška odlikovanja in medalje so imele prav posebno mesto na uniformi vojaka, ki je z njimi pravzaprav poosebljal in predstavljal vojaško bojevitost, pogum, čast in slavo. Gre za odlikovanja, katerih podelitev ni bila pogojena z vejo oz. rodom vojske, ampak izključno s pogumom in počastitvijo bojevnikov.

Železni križ prve in druge stopnje, viteški železni križ – od osnovnih različic, do različic s hrastovimi listi, meči in celo diamanti, medalja in križi vojnih zaslug, odlikovanje nemškega križa v srebru in zlatu, nadomestne zaponke – špange prve in druge stopnje, vse to so pravi in najpomembnejši predstavniki častnih medalj poguma.

Nekatere medalje so bile podeljene kot zahvala in počastitev za pogum v prvih bojnih linijah, nekatere za delovanje v zaledju, nekatere za iskreno in zelo potrebno civilno in delavsko pomoč domovini v vojnih razmerah, nekatere pa celo kot priznanje vojakov, ki so bojevali bitke prve svetovne vojne.

Posameznik, naj bo to vojak - general ali eden neštetih »navadnih« vojakov, bolničar, delavec v tovarni ali pa veteran prve svetovne vojne, ki je bil odlikovan z odlikovanjem predstavljenim na teh straneh, je čutil ponos, pohvalo in ljubezen domovine, ki ga je počastila. Svetleča medalja na njegovih prsih pa je ta občutja sporočala in prenašala na svet in ljudi okoli njega. In prav to je namen in bistvo vsake medalje in odlikovanja.

(Boštjan K. J.)