ODLIKOVANJA VOJSKE IN WAFFEN SS
Auszeichnungen Wehrmacht Heer und Waffen SS
 
     
 

Odlikovanja in značke predstavljene na teh straneh, so značke jedra nemških pehotnih enot, torej vojske (Heer) in enot SS (Waffen SS – Schutzstaffel). Osnovna oblika vojskovanja – pehotno vojskovanje – je vsekakor ena izmed najbolj osebnih, srditih in zahtevnih oblik bojevanja. In to odražajo tudi značke same.

Za pridobitev nekaterih značk je bilo malo da ne potrebno pogledati v samo punčico sovražnikovega očesa. Zatorej so bile tudi z vso pravico in ponosom nošene na (večinoma) prsih vojakov wehrmacht legij, ki so bili resnično veterani težkih bitk. Nekatere značke, ki so tudi nosile število uspešnih bojev, misij oziroma funkcij, so bile prislužene izredno težko in podeljene izključno samo pravim junakom vojskovanja.

Odlikovanja na teh straneh pa predstavljajo tudi način in do druge svetovne vojne neznana orožja vojskovanja. Tako na primer značka tankistov odlikuje tako enote bliskovitega tankovskega napada, kot tudi enote, ki so bile bolj defenzivne in so iz zaledja iskale in uničevale nasprotnika.

Odlikovanja – značke – enot heera in SS so torej predstavitev in nekakšna zahvala Tretjega Rajha za bojevitost svojih vojakov, kar se je izrazito kazalo tako na neposrednih prvih bojnih črtah, kot tudi v zaledju.

(Boštjan K. J.)