Ostrostrelki znak
SCHARFSCHÜtzen-ABZEICHEN
 
     
 

Po napadu na Sovjetsko zvezo in z grožnjami ruskih ostrostrelcev, se je pojavila potreba po znaku, ki bi razločno označil sposobne in izkušene ostrostrelce v nemških enotah.

Avgusta 1944, leto po prvih razpravah o podeljevanju take nagrade so bili vsi predlogi zavrnjeni, potem pa si Hitler zamislil poseben ostrostrelski našitek (Scharfschuetzen-Abzeichen) za vojsko in SS-Verfuegungstruppe (kasneje preimenovano v Waffen-SS). Z našitkom bi odlikovali dobre strelce, ki so večkrat zadeli tarčo na isto mesto, kot motivacijo za prihodnost.

O našitku
Našitek je bil ovalne oblike velik 70 x 55 mm. Okrog je bil 2 mm debeli rob zelenega traku. V sredini je bila črna orlova glava, ki je gledala na desno, po vratu pa je imel verigast vzorec. Pod glavo sta bila dva velika hrastova lista, katera konca sta se dotikala obeh strani našitka. Pod levim listom je majhen želod in na desni majhen hrastov list.

Predpis
1. Ostrostrelski našitek bi se naj podeljeval samo tistemu, ki je bil pisno predlagan od vodje enote, da je zanesljiv in sposoben. Prejemnik je dobil našitek s certifikatom in podatki o podelitvi, kateri so se vpisali v vojaško kartoteko.

2. Našitek je imel tri stopnje in se je nosil na rokavu desne roke, če pa je vojak dobil oziroma že imel kak našitek na rokavu, je bil ostrostrelski zmeraj na vrhu.

3. Podeljeval se je:

  • Prvi razred – za minimalno 20 ubitih sovražnikov, od 1 septembra 1944 dalje (našitek brez vseh obrob)
  • Drugi razred – za minimalno 40 ubitih sovražnikov, od 1 septembra 1944 dalje (našitek z srebrno obrobo)
  • Tretji razred – za minimalno 60 ubitih sovražnikov, od 1 septembra 1944 dalje (našitek z zlato obrobo)

4. Za vsak uspešen uboj, je moral vojak napisati poročilo, kjer je morala biti podpisana vsaj ena priča. Ostrostrelec je dobil našitek na podlagi teh poročil. Ker se je našitek pojavil šele 1 septembra 1944, so ostrostrelcem pred tem datumom podelil železne križe.

Podelitev in nošnja
Po pravilih predpisanih za ta našitek, so se morali podeljevalci sami organizirati za podelitev. Tako je do konca vojne prišlo v rabo, da je dobitnik, dobil preprosto natipkan certifikat, našitek, žigosan papir o njegovi enoti, podpis in čin podeljevalca oz komandirja čete. Ker pa so bili vsi ostrostrelci v Sovjetskem ujetništvu takoj ustreljeni, je višje poveljstvo
ukazalo, da si morajo vsi v primeru, da postanejo vojaški ujetniki takoj odstrani našitek in ga skriti.

Vsi trije razredi ostrostrelskega znaka. Prvi razred je brez obrobe, drugi razred ima srebrno, tretji razred pa ima zlato obrobo.

Oberstleutnant Jaoachim Heidschmid s snajpersko puško

 

Cene Ostrostrelskih znakov

Stopnja

Karakteristika

Cena v €

1. stopnja

Zlata obroba

3.500

2. stopnja

Srebrna obroba

2.500

3. stopnja

Brez obrobe

1.800

 

opis: Danijel M.

 
  Vrh