VOJNO LETALSTVO
LUFTWAFFE
 
     
 

Nemško letalstvo (Deutsche Luftwaffe) je bilo pravzaprav prvi otrok nemškega nacional socializma. Uradno ustanovljeno leta 1933, sestavljeno iz mladine in tudi izkušenejšega kadra iz drugih vej vojaške in civilne družbe, je bilo resnično nekakšna elitna skupina vojakov.

V prvi vrsti z elito povezujemo seveda enote SS, ampak tudi Luftwaffe, ki se je resnično uveljavilo in izurilo v Španski državljanski vojni vsekakor ne zaostaja.

Letalske oznake - odlikovanja, značke – se od svojih predhodnic iz prve svetovne vojne izrecno razlikujejo po svojem visoko dodelanim in drznim izgledom, ki resnično izraža surovo moč nemških letalskih sil tistega časa. Posebno zanimive so operacijske zaponke, ki pravzaprav ne predstavljajo bojno uspešnost, temveč spretnost, ki so jo prejemniki imeli in seveda v bojih tudi s pridom uporabljali. To daje tem zaponkam nekakšno edinstvenost v velikem mozaiku večinoma bojnih značk.

Piloti in letalstvo samo je izredno pripomoglo pri bliskovitih zmagah na začetku vojne in pri zadnjih poskusih obrambe centra Tretjega Rajha na kocu, ko so zavezniški bombniki z zemljo ravnali nemška mesta.

To so odlikovanja – značke, ki so jih ti piloti in vojaki prejeli.

(Boštjan K. J., slika: RS)