ODLIKOVANJE - OZNAKA PILOTA JADRALCA
(»Segel-flugzeugführer abzeichen«)

 

Datum ustanovitve :

16. december 1940

Kriteriji podelitve :

Uspešno opravljen tečaj za pilota jadralca.

Zaključek proizvodnje in število podeljenih medalj :

Proizvodnja odlikovanja – oznake je tekla vse do konca vojne, število podeljenih odlikovanj – oznak pa ni natančno znano.

Način in material izdelave :

Odlikovanje - oznaka je bila kalupno kovana – vlivana, z nadaljnjim ročnim detajliranjem. Material izdelave je tombak, aluminij, cink ali zlitina srebra in niklja.

Nošnja :

Odlikovanje – oznaka pilota jadralca je bojno odlikovanje - oznaka, tako da je nošeno tako ob svečanih priložnostih kot tudi v bojih. Nadomestni trakec ali kaj podobnega zato ne obstaja. Uradno predpisano mesto nošnje je levi prsni žep uniforme.

Podelitev – prezentacija :

Odlikovanje – oznaka pilota jadralca je v temno modri škatlici, kvadratne ali rahlo pravokotne oblike. Na zunanjem delu pokrova je v srebrni barvi izpisano ime odlikovanja – oznake. Prejemnik je dobil tudi dodatni podelitveni dokument in vpis v vojaško knjižico – »soldbuch«.

Splošni opis značke :

Odlikovanje – oznaka pilota jadralca sestavlja značilna pokončno postavljen venec iz hrastovih listov, ki jo na spodnjem oboku zaključuje levo zasukan kljukast križ, na zgornjem oboku pa se dva lista dotikata s konicama. Notranjost hrastovega venca je zapolnjena z levo gledajočim nemškim orlom v letečem položaju. Značilen je izreden detajl. Hrastov venec je posrebren, zatorej srebrne barve, medtem ko je orel potemnjen, skoraj črn. Orel je na hrastovo ovalo pritrjen z dvema zakovicama. Krila orla na obeh straneh odlikovanja - oznake segajo čez venec. Na zadnji strani odlikovanja – oznake je sistem za pripenjanje na uniformo, ki je sestavljen iz igle in zatiča. Standardne mere odlikovanja so : širina : 41.7 milimetra, višina : 55.3 milimetra, razpon orlovih kril : 52.6 milimetra.

Proizvajalci odlikovanja – oznake so :

- C.E. Juncker, Berlin
- BSW
- Neznan proizvajalec ( s kroglično priponko)

Obstajala je tudi vezena različica odlikovanja, ki pa je redka, tudi slike oziroma portreti takih primerkov niso pogosti. Šivana različica se v obliko oz. dizajnu ne razlikuje od značke same, tako orel, kot tudi hrastova ovala sta vezena v srebrni barvi.

Znak pilota jadralca, tombak, proizvajalec Juncker

(RS kolekcija)

 

Značka pilota jadralca, tombak, brez oznake proizvajalca vendar tipičen BSW.

 

Cene znakov pilota-jadralnega letala

 

Proizvajalec

Karakteristika

Cena v €

     

CE Juncker Berlin SW

Tombak, žig

2.600-2.800

 

Cink, žig

1.200-1.400

Ostali proizvajalci

Tombak, z ali brez žiga

1.500-2.000

 

Cink, z ali brez žiga

1.100-1.300

 

(Boštjan K. J.)