JURIŠNO ODLIKOVANJE ZA PRIPADNIKE LETALSTVA
(»Erdkampfabzeichen der Luftwaffe«)

 

Datum ustanovitve :

- odlikovanje : 31. marec 1942
- dodatne ploščice s številko bojev : 11. november 1944

Kriteriji podelitve :

Za pridobitev je potreben eden od pogojev – kriterijev :
- prisostvovati pri treh posamičnih napadih – bojih v različnih dneh
- biti ranjen med napadom – bojem
- biti prejemnik kakega drugega odlikovanja med napadi – boji
- umrli v napadih – bojih so bili avtomatično prejemniki odlikovanja

Zaključek proizvodnje in število podeljenih medalj :

Proizvodnja je tekla vse do konca vojne, natančna številka podeljenih odlikovanj pa ni znana.

Način in material izdelave :

Odlikovanje je bilo kalupno kovano - vlivano, s polno zapolnjenim zadnjim delom – zadnjo ploščo, z dodatnim ročnim detajliranjem. Material izdelave je cink, tombak ali zlitina večih materialov – kositer, cin, bron…

Nošnja :

Jurišno odlikovanje za pripadnike letalstva je bilo odlikovanje bojnega značaja, zato je bilo nošeno v bojnih razmerah. Nadomestni trakec ali kaj podobnega ne obstaja. Uradno predpisano mesto nošnje je levi prsni žep uniforme.

Podelitev – prezentacija :

Odlikovanje je bilo podeljeno v škatlici kvadratne oblike, črne ali zelo temno modre barve. Največkrat je bila škatlica oblečena v umetno usnje, samo v redkih primerih – posebno naročilo – v pravo usnje. Notranjost škatlice je temno modre barve, navadno iz žameta in svile. Na zunanjem delu pokrova škatlice je v srebrni barvi izpisano ime odlikovanja – čeprav to ni prisotno pri vseh primerkih. Drugi način podeljevanja je
podelitev v papirnati vrečici – paketku, na kateri je v črni barvi izpisano ime odlikovanja. Prejemnik je dobil tudi dodatni podelitveni dokument in vpis v vojaško knjižico – »soldbuch«.

 

Splošni opis značke :

Odlikovanje sestavlja pokončno postavljena ovala iz hrastovih listov, ki so na spodnjem delu združeni, zaključuje jih nekakšen obris pentlje. Na zgornjem oboku dva hrastova lista, ki se dotikata s konicama, zaključujeta značko. Notranjost hrastovega venca zapolnjuje nevihtni oblak iz katerega šviga strela, ki udarja ob tla, kar seveda predstavlja nemško udarno silo in moč, ki je usmerjena v zemeljske bitke. Nad nevihtnim oblakom leti levo gledajoči nemški orel, v položaju leta, ki med kremplji drži levo zasukan kljukast križ. Orel predstavlja nemško vojsko oziroma nemško letalstvo. Orlova krila na obeh straneh odlikovanja segajo čez hrastovo ovalo. Standardne mere odlikovanje so : višina : 56 milimetrov, širina : 43 milimetrov, širina hrastovega venca : od 7 do 7.5 milimetra, razpon orlovih krill : 41.5 milimetra, višina orla ( skupaj s klukastim križem ): 21 milimetrov.
Zadnja stran odlikovanja je polno zapolnjena, skoraj ravna. Orel je na preostali del odlikovanja največkrat pritrjen s tremi zakovicami, znani so tudi primerki z dvema, ali celo eno zakovico. Zadnjo stran sestavlja tudi sistem za pripenjanje na uniformo, in sicer igelni sistem.
Po 11. novembru 1944 so bile ustanovljene tudi dodatne ploščice, na katerih je bilo zapisano število dodatnih opravljenih bojev – misij, in sicer za vsakih 25 dodatnih bojev – misij, torej 25, 50, 75, 100. Dodatne ploščice so se na uniformi nosile pod samim odlikovanjem. Treba je omeniti, da so ploščice izredno redke, strokovnjaki pravzaprav še vedno ugotavljajo ali so bile dejansko kdaj uradno podeljene.


Jurišno odlikovanje za pripadnike letalstva, proizvajalec MUK5.

Do sedaj znani proizvajalci tega odlikovanja so:

  • GB GUSTAV BREHMER
  • GWL
  • GH Osang
  • Juncker
  • MUK5
  • RK RUDOLF KARNETH & SOHNE
  • Neznan proizvajalec (pozno obdobje vojne)

 

Podoficir Wilhelm Becker ( 31.12.1920 -12.03.1945 ), od 04.05.1944 nosilec Viteškega Križa

 

 

Cene jurišnega odlikovanja za pripadnike letalstva

 

Proizvajalec

Karakteristika

Cena v €

 

 

 

razni proizvajalci

Tombak, z ali brez žiga

300-400

 

Cink, z ali brez žiga

200-350

 

Cink, pozno obdobje vojne

150

 


(Boštjan K. J.)