Znak visokomorske flote
(»Flottenkriegsabzeichen«)

Ustanovljen 30. aprila 1941 po ukazu vrhovnega poveljnika vojne mornarice za posadke bojnih ladij in križark, ki so bile uporabljene v vojni. Ustanovitev je utemeljil takole: »V boju proti Angliji so bojne ladje in križarke z daljnosežnim, drznim delovanjem nasprotniku prizadejale občutno izgubo ladijske tonaže in s tem so blokiranje Anglije stisnile še ožje.« Novo odlikovanje se je lahko podeljevalo za zasluženje in dobro vodenje na eni ali večih vojnih plovb, skupaj vsaj 12 tednov, udeležbi na posebej upešnem delovanju, izgubi lastne ladje zaradi sovražnikovega vpliva in pri poškodbah. Dolgo časa je bila skrivnostna podelitev najbrž edinega znaka visokomorske flote z briljanti. Kot v drugih primerih, bi se naj podelila po prejemu Viteškega križa s hrastovimi listi. V ta obzir je prišel samo en admiral, ki pa tega odlikovanja nikoli ni prejel. Po drugi strani pa se v neki britanski povojni zbirki nahaja nedvoumno pravi original. Šele leta 1992 se je pri neki hamburški avkciji zapuščine admirala Otta Schniewinda (1887-1964), ki je imel »samo« RK, pojavi primerek tega odlikovanja, ki je bil nazadnje prodan za več kot 40.000 DM.
Znak so v začetku vojne proizvajali iz tombaka od sredine do konca vojne pa iz zlitine cinka.

Podeljenih je bilo približno 2400 kosov.

Znak visokomorske flote so proizvajali:

  • Bacqueville (Francija)
  • Friedrich Orth Wien (Austria)
  • R.S.S. - Richard Simm & Söhne Gablonz a.d. Neisse
  • Rudolf Souval Wien (Austria)
  • Schwerin Berlin
  • Neznan proizvajalec

 

Znak visokomorske flote proizvajalca Schwerin Berlin iz tombaka, prvi model tega proizvajalca, proizveden v zgodnjem obdobju vojne.

(Kolekcija: Zenica1)


Znak visokomorske flote proizvajalca Schwerin Berlin iz tombaka je med zbiratelji sigurno najbolj priljubljeno odlikovanje odlikovanje te vrste. Schwerin odlikuje izjemna kvaliteta in zelo lepo narejen kalup.

(Kolekcija: Collector)

 

Generaladmiral KUMMETZ OSKAR

 

Cene vojnih znakov visokomorske flote

Proizvajalec

Karakteristika

Cena v €

Schwerin Berlin

Tombak, z žigom proizvajalca

500-700

 

Cink, z žigom proizvajalca

400-500

Ostali proizvajalci

Tombak, z ali brez žiga

500-600

 

Cink, z ali brez žiga

300-450


(opis in slike: RS)