Vojni znak za pomožne križarke
(»Das Hilfskreuzer-Kriegsabzeichen«)

Ustanovitev vojnega znaka pomožne križarke je vrhovni poveljnik vojne mornarice dne 24. aprila 1941 utemeljil z naslednjo razlago: »V boju proti Angliji so naše pomožne križarke na vseh svetovnih morjih, proč od domovine, opravile odlična vojna dela in na drznih vožnjah sovražniku prizadejale občutno izgubo tonaže. V priznanje teh dejanj urejam uvedbo vojnega znaka za pomožne križarke.«
Člani posadke v vojni angažirane pomožne križarke so lahko znak pridobili po preizkušnji na uspešnem delovanju na daljših razdaljah. V enem samem primeru pa se je v drugi svetovni vojni podelil vojni znak za pomožne križarke z briljanti. Januarja leta 1942 ga je prejel komandat nemške pomožne križarke Atlantis, kapitan bojne ladje Bernhard Rogge (1899-1982), zatem ko je malo pred tem bil odlikovan s Hrastovim listom k Viteškemu križcu.
Znak so v začetku vojne proizvajali iz tombaka od sredine do konca vojne pa iz zlitine cinka.

Podeljenih je bilo približno 1500 kosov.

Vojni znak za pomožne križarke so proizvajali:

  • C.E. Juncker Berlin
  • Rudolf Souval Wien (Austria)
  • Schwerin Berlin
  • Sterling (Japonska)
  • Obstaja izvedba z brilijanti


Prikazana značka je proizvod firme CE Juncker iz Berlina, material je tombak. Sicer med vojnimi znaki pomožne križarke ne sodi med redkejše modele kot Schwerin, vendar jo odlikuje izjemna kvaliteta. Cene takšni kosov se gibljejo okoli 1000 Eurov, kar je manj kot Schwerin, ki stane 1500 Eurov ali srebrn Sterling (Japonski proizvajalec) kateri zna doseči ceno 3000 Eurov. Ostali modeli iz cinka so veliko cenejši 300-600 Eurov.

Vizeadmiral Rogge Bernhard 

 

Cene vojnih znakov za pomožne križarke

Proizvajalec

Karakteristika

Cena v €

Schwerin Berlin

Tombak, z žigom proizvajalca

1.600

 

Cink, z žigom proizvajalca

800

Sterling-Japonska

Srebro, žig »Sterling«

3.400

Ostali proizvajalci

Tombak, z ali brez žiga

750-1.100

 

Cink, z ali brez žiga

300-450

 

(opis in slike: RS)