Vojni znak hitrih čolnov
(»Das Schnellboot-Kriegsabzeichen«)

Vrhovni poveljnik vojne mornarice, Grossadmiral Erich Reader (1876-1960) je ustanovitev vojnega znaka hitrih čolnov utemelji z naslednjimi besedami: »Z mornarsko drznostjo in brezobzirno voljo do posredovanja, so naši hitri čolni izvedli veliko uspešnih prodorov proti sovražniku in so marsikatero britansko vojno ali gospodarsko ladjo poslali na morsko dno.«
V priznanje teh dejanj posadk hitrih čolnov je bil 30. maja 1941 sprejet ukaz za ustanovitev Vojnega znaka hitrih čolnov. Kot pogoj za podelitev je bila zaslužnost, dobro vodstvo in poleg tega, preizkušnja na vsaj dvanajstih plovbah v sovražnikovih vodah. Od tega pogoja se je lahko odstopalo, kadar so »posamezne plovbe bile posebej uspešne ali kadar se je posamezen vojak pri tem posebej izkazal, je padel ali bil ranjen«.

Poznamo dve različici hitrih čolnov prvo različico do leta 1943 v kateri je upodobljen manjši in ožji hitri čoln ter kasnejšo drugo različico v kateri je prikazan večji čoln. V drugi svetovni vojni so podelili tudi okrog 10 vojnih znakov hitrih čolnov z briljanti.
Prvo različico so v začetku vojne proizvajali iz tombaka ter cinka, od leta 1943 pa so proizvajali le drugo različico, ki je bila proizvajana iz zlitine cinka.

Podeljenih je bilo približno 1900 kosov obeh različic znaka, od tega je približno tretjina prvih modelov.

Vojni znak hitrih čolnov so proizvajali:

  • Adolf Scholze Grünwald a.d.N.
  • Bacqueville (Francija)
  • B. H. Mayer's Kunstprägeanstalt Pforzheim
  • Friedrich Orth Wien (Austria)
  • Rudolf Souval Wien (Austria)
  • Schwerin Berlin
  • Steinhauer & Lück Lüdenscheid


Prva različica hitrega čolna iz tombaka od firme Schwerin Berlin velja za najkvalitetnejšo izvedbo te značke in je zato tudi zbirateljsko najbolj zanimiva. Prvo različico je iz cinka proizvajal tudi S&L, ki pa žal ne dosega kvalitete Schwerinovih značk. (kolekcija:RS)


Druga različica hitrega čolna iz cinka, proizvajalec Schwerin Berlin. V izvedbi cinkovih značk ni bilo velikih odstopanj v kvaliteti med različnimi proizvajalci, mogoče je nekoliko po kvaliteti izstopal le Schwerin. (kolekcija Germanmedals)


 

Cene vojnih znakov za hitre čolne

Proizvajalec

Karakteristika

Cena v €

Schwerin Berlin

Tombak, 1. model, z žigom proizvajalca

1.600-1.900

 

Cink, 2. model z ali brez žiga proizvajalce

650-750

Ostali proizvajalci

Tombak, z ali brez žiga

300-400

 

2.model, cink, z ali brez žiga

450-600

 

1.model, cink

700-800

 

(opis: RS)