Podmorniška frontna značka
(»U-Boot Frontspange«)

Med samo vojno so obstajale posadke podmornic, ki so pogoje za pridobitev podmorniškega vojnega znaka že leta 1941 večkrat izpolnile. Da bi zgladili nepravičnosti do ostalih rodov vojske, je vrhovni poveljnik vojne mornarice, veliki admiral Dönitz, 15. maja 1944 ustanovil bronasto podmorniško frontno značko za »priznanje in konstantno težko posredovanje podmornic in njihovo pogumno, trdoživo, vzorno vojskovanje«. Bronasta podmorniška frontna značka bi se naj podeljevala kot zunanji znak »najvišje preizkušnje in poguma v težkem boju nemške podmornice in boju, ki je prinesel velike izgube pri zavezniški vojni in trgovski mornarici«.

Pogoji za podelitev bronaste podmorniške frontne značke so poleg splošnega zasluženja bili še preizkušnja na 15 plovbah v sovražnih vodah. Že konec leta 1944 je bilo nekaj podmorniških posadk, ki so imele več kot 15 plovb. Tako je 24. novembra 1944 sledila srebrna podmorniška frontna značka za 25 plovb v sovražnih vodah. S to bi se naj odlikovalo najbolj zanesljive člane posadke podmornice. Za 40 plovb v sovražnih vodah je bila predvidena zlata podmorniška frontna značka, ki je bila tudi izdelana, a zaradi skoraj popolnega zloma podmorne mornarice v letu 1945 ni bila nikoli podeljena oziroma uradno podeljena. Po intenzivnih poizvedbah so nova spoznaja pirvedla do drugih kriterijev za podelitev. Tako se je takrat upoštevalo, da se je po 60. dnevih na morju predvidla U-Kriegsabzeichen, po 90. dnevih na morju U-Frontspange in Bronze, po 120. dnevih pa U-Frontspange in Silber, saj v tistem trenutku vojne na podlagi izgub skoraj ni bilo možnosti, da bi prišlo do še večjega števila plovb v sovražnih vodah.
Podmorniške frontne špange so izdelovali iz zlitine cinka.

Podeljenih je bilo 464 bronastih in 196 srebrnih podmorniških frontnih špang.

Vse podmorniške frontne značke je proizvedel Schwerin Berlin, znana sta 2 tipa, prvi je bil zadaj v sredini votel, drugi pa poln oz. raven po celi površini.


Podmorniška frontna značka, druga različica proizvajalca Schwerin Berlin. Primerek sodi zaradi na koncu razširjenega kaveljčka med redkejše izvedbe te značke.
(kolekcija: VOX)

 

Cene Podmorniških frontnih značk

Stopnja

Proizvajalec - karakteristika

Cena v €

Srebrna

Schwerin Berlin, 1.model, cink

1.900

 

Schwerin Berlin, 2.model, cink

1.450-1.650

Bronasta

Schwerin Berlin, 1.model, cink

650-750

 

Schwerin Berlin, 2.model, cink

750-850

 

(opis: RS, slike: VOX)