KAMPANJSKA ODLIKOVANJA

 

Španska državljanska vojna in predvojno dogajanje na območju srednje Evrope…

V tem času, ko je bila vojna pravzaprav le korak od celotnega evropskega prostora, je bilo ustanovljenih več odlikovanj – medalj, ki so počastile priključitve ozemelj k Tretjemu Rajhu in odlikovanje Španskega križa, ki je častil pomoč ter trud nemških oboroženih sil v španski vojni vihri.

Avstrijsko, Češko in Litvansko ozemlje je bilo priključeno k Hitlerjevi Veliki Nemčiji. Odlikovanja – medalje, ki so slavile te dogodke so ti. odlikovanja – medalje »Rožnatih vojn«. »Rožnatih« zato, ker so bila ozemlja zasedena brez resnično krvavih bojev.

Španski križ, simbol vojaškega poguma, ustanovljen v čast nemški vojski oziroma nemškim vojakom, ki so bili pripravljeni dati svoje življenje za tujo domovino.

Dogodki, ki, z izjemo španskih bitk, z vojno v pravem pomenu besede niso imeli neposredne povezave. Pa vendar je bil to čas trepetanja, spraševanja in negotovosti.

Začetek vojne, začetek vojne v pravem, krvoločnem pomenu besede. Nič več ni razmišljanja o morebitnih mirnih priključitvah. Odlikovanje – medalja Nemške obrambne linije in odlikovanje – medalja Zimske kampanje v Rusiji. Odlikovanji – medalji, ki poosebljata na eni strani surovost in neizprosnost vojne, na drugi strani pa trdnost človeške volje in poguma.

Vsa tukaj predstavljena odlikovanja, od »Rožnatih vojn« pa do Zimske kampanje v Rusiji so po pomenu in po bistvu, ki jih predstavljajo enaka, zahtevajo spoštovanje in občudovanje, pa čeprav so nekatera prislužena v navideznem miru, druga pa v samem očesu vojne vihre.

 

(Bostjan K. J.)