Španski križ
(»Spanienkreuz«)

Španski križ je bil ustanovljen 14. aprila 1939, v priznanje tistih Nemških enot, ki so sodelovali v Španski državljanski vojni (julija 1936 in marca 1939 ). Legija Condor, ki se je borila na strani generala Franca, proti komunistom v Španiji, je bila sestavljena večinoma iz prostovoljcev. Zaradi njihove neodobritve statusa vojske, med vojno ni bila izdelana nikakršna medalja s katero bi označili Nemško hrabrost in dosežke do leta 1939. Zato je imel Španski križ dva pomena: ni bil samo vojaška medalja ampak tudi nagrada za dosežke.

Legija Kondor (Legion Condor):

Legija kondor je bila sestavljena iz 25.000 vojakov, ki so bili na čelu bliskovite vojne (blitzkrieg) na tleh Španije. Kot pomoč Španski republikanski vojski, so se borili proti komunistom, ki so prihajali iz Rusije in drugih držav.

V legiji Kondor je bilo veliko Luftwaffe pilotov, ki so si na takšen način preizkušali in razvijali zračne taktike in smiselnost zračne vojne, ki se je kasneje izkazala za zelo uspešno v 2. svetovni vojni. Svoje sposobnosti so preizkušali v kritičnih bitkah kot so ,ofenziva pri Aragonu, bitka za Ebro in končni napad na Katalonijo. Bili so vpleteni tudi v bombardiranje mest kot sta Bilbo in Guernica leta 1937. Španska vojna je trajala tri leta, v kateri so bile neštete težke bitke in je bilo izgubljenih okoli 600.000 življenj.

Z Nemško in Italijansko pomočjo, je general Franco in republikanska vojska zmagala. Po vrnitvi vojakov iz legije Kondor v domovino, so jim podelili nagrade in organizirali veliko slavje. Vsi dobitniki so 6 junija 1939, korakali na paradi v Berlinu pred Hitlerjem in očarano množico.

Španski križ se je delil v štiri razrede, bron, srebro, zlato in zlato z diamanti. Bronasti in srebrni sta se delila še v dve kategorije, z meči ( vojaški) in brez mečev (civilni), medtem ko sta bila zlat in z diamanti samo z meči.

Medalja je imela obliko križa, vendar sta bila na vsakem koncu kraka še po dva ostra kraka, na sredini pa je bila svastika na okrogli ploščiči. Zadnja stran je bila preprosta samo z oznako proizvajalca, če je bila in iglo za pripenjanje. Občasno je možno najti kopje z pripenjanjem na vijak, ki pa jo Španski križi niso nikoli imeli.

Med kraki je bil Luftwaffe orel, ki je med nogami držal kljukast križ, v čast pilotom, ki so sestavljali 70% legije. Križ je bil narejen iz medenine ali brona, višji razredi so bili označeni s številko 800, srebrni so bili iz mat posrebritve. Zlat je bil narejen iz srebra, mat pozlačen in fino poliran. Debelina se je iz centra proti koncu krakov manjšala. Orli in meči so bili narejeni posebej in so bili kasneje pritrjeni z med krake križa. Španski križ iz zlata z diamanti je bil enak zlatemu križu, ampak je ta imel še 14 diamantov okrog svastike.


vsi trije razredi Španskega križa Z MEČI: bron, srebrn in zlat

Kriteriji in nošnja križa :

Odlikovani so bili vsi, ki so vojaško ali civilno prostovoljno sodelovali v konfliktu. Kriterij za pridobitev so bili najmanj trije meseci služenja na španskih tleh ali morju. Bil je podeljen tudi vojaškemu osebju, ki ni bilo neposredno povezano z boji, kot so oskrbovalne enote ali sanitarija. Podeljenih je bilo 7.869 bronastih križev brez mečev. To nevojaško odlikovanje se je podelilo tistim, ki so izkazali z dejanji, ki so presegali njihovo službeno dolžnost. Srebrnih križev je bilo podeljenih 327. Nikoli pa ni bil podeljen zlati križ brez mečev.


oba razreda bronast in srebrn Španski kriŽ brez MeČev.

Da je vojak prejel križ z meči je moral biti udeležen boja v prvih bojnih vrstah in njegov čin je odločal kakšno odlikovanje bo dobil. Najnižji razred se je podeljeval vsem ne glede na čin, podeljenih je bilo 8462 križev.

Srebrni se je podeljeval tistim, ki so že imeli vojaške izkušnje.

Podeljenih je bilo 8.304 križev.

Zlat se je podelil tistim, ki niso bili le v prvih bojnih vrstah ampak so se izkazali tudi z hrabrimi dejanji ali dosežki. Podeljenih je bilo 1126 križev.

Najvišji razred se je podeljeval tistim, ki so pokazali izreden pogum in dosežke na področju vodenja enote. Podeljenih je bilo samo 28, večina jih je šla Nemškim pilotom. Asi tistega časa so bili Molders (14 uničenih tarč), Oesau ( 8 uničenih tarč), Balthasar ( 7 ) in Lutzow ( 5).


Luftwaffe veterani Legije Condor, vsi imajo pripet španski križ, Adolf Galand, drugi iz leve.

Španski kriŽ V BRONU - PROIZVAJALEC DEUMER

(kolekcija: Magnusmilitaria)

 

 

Podelitveni dokument za Španski kriŽ V Bronu

 

Križ se je nosil na desnem žepu uniforme. Vsak razred je imel svojo barvo škatle v kateri je bil shranjen. Bron v zeleni, srebrn in zlat v modri ter diamanten v rdeči.

 

Križ legije kondor za sorodnike :

To medaljo so naredili istega dneva kot Španski križ, kot spomin na tiste, ki so padli v boju. Križ je malo manjši, narejen iz medenine ali bakra. Imel je trak, ki je na straneh ponazarjal špansko zastavo.

Podeljeval se je sorodnikom ali vdovam, katerih vojak je padel, bil pogrešan ali pa je umrl z vojno povezanimi boleznimi. Podeljenih je bilo 315 križev Legije Condor za sorodnike.

 

(opis: Night wolf, slike in opis slik: RS)