Spominska medalja 1. Oktober 1938
(Die medaille zur erinnerung an den 1.Oktober 1938)

 

Datum ustanovitve :

18. oktober 1938

Kriteriji podelitve :

Prispevanje ali sodelovanje (vkorakanje) pri priključitvi češkega ozemlja (Sudentenland, Moravia in Bohemia) k Tretjemu Rajhu.

Zaključek proizvodnje in število podeljenih medalj :

Proizvodnja medalj se je zaključila 1.decembra 1939, do takrat pa je bilo podeljenih 1.162.617 medalj in dodatnih 134.563 ploščic z motivom Praškega gradu.

Način in material izdelave :

Medalja in tudi ploščica je bila kalupno kovana, kar je dalo visok nivo natančnosti. Material izdelave je medenina, ali zlitina tombaka in brona z bronastim izgledom.

Nošnja :

Medalja je bila v svečanih priložnostih nošena na zaponki skupaj z ostalimi odlikovanji, v primerih aktivnega služenja pa zgolj z nadomestnim trakcem. Trakec, ki je pripadal medalji je bil črno – rdeče – črn z belim robom. Dodatna ploščica je bila nošena zgolj na trakcu skupaj z medaljo.

Splošni opis medalje :

Prva stran prikazuje pokončno figuro, ki drži prapor s kljukastim križem, ki pomaga drugi osebi na podstavek z nemškim orlom, kar predstavlja boljši Nemški Rajh. Druga oseba ima okoli rok zdrobljene okove in pretrgano verigo, kar predstavlja osvoboditev. Na zadnji strani je napis »Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer – eno ljudstvo, ena država, en voditelj, kar je zelo pogost slogan tistega časa in kaže na takratno unitaristično nemško idejo in datum priključitve, torej 1.Oktober 1938.
Dodatna posebnost pri medalji je ploščica z motivom Praškega gradu. Ploščico je dobil vsak, ki je sodeloval v obeh delih priključitve češkega ozemlja. Ostali so prejeli samo medaljo.

 

 

 

 

(Boštjan K. J., slika: Night Wolf)