Medalja zimske kampanije v Rusiji
(Medaille Winterschacht im Osten 1941/42)

Datum ustanovitve :

26. maj 1942

Kriteriji podelitve :

Biti 14 dni v boju ali služiti 60 dni na bojišču ( četudi dejanskih bojev ni bojev ni bilo) ali biti ranjen na bojišču v času med 15. novembrom 1941 in 26. aprilom 1942.

Zaključek proizvodnje in število podeljenih medalj :

Zaključek proizvodnje ni znan, podeljenih pa je bilo preko 3.000.000 medalj, tudi posmrtno.

Način in material izdelave :

Način izdelovanja medalje je najverjetneje kalupno kovanje, material pa je trda kovina – ti. buntmetal ali zink.

Nošnja :

Nošnja dejanske medalje s trakcem je bila namenjena zgolj svečanim priložnostim v aktivnem služenja na bojišču pa so nosili samo trakec, ki je bil pripet oz. speljan skozi drugo gumbno luknjo ( gledano od ovratnika navzdol ) na uniformi. Trakec je rdeče – belo – črno – belo – rdeče barve.

Podelitev – prezentacija :

Medalja je bila podeljena v vrečici – paketku oranžno-rdeče barve. Na prvi strani je v črni barvi napisano »Medaille«Winterschlacht im Osten 1941/42« ( Ostmedaille)«. Na spodnjem delu zadnje strani je prav tako v črni barvi ime oz. logotip proizvajalca. Prejemnik je dobil vpis v vojaško knjižico
– »soldbuch« in dodatni podelitveni dokument.

Splošni opis medalje :

Prva stran medalje prikazuje ( od vrha proti dnu ) značilno nemško čelado, ki je postavljena na pravtako značilno nemško ročno granato in izredno natančen reliefni prikaz nemškega orla, ki s kremplji drži kljukast križ in vejico z listi. Na zadnji strani medalje je napis winterschlacht in osten 1941/42 – ruska kampanja na vzhodu 1941/42 izpisano s tiskanimi črkami. Pod napisom sta prekrižana meč in vejica z listi.

(Boštjan K. J., slika: RS)