KAMPANJSKI ŠČITI

 

Krim v Ukrajini, Narvik na Norveškem ter Cholm, Demjansk in Kuban v Rusiji.
Za nekatere zgolj zemljepisna imena, za nekatere pa kraji izrednega poguma, volje in vojaške zgodovine. Prav v teh krajih so med drugo svetovno vojno potekali srditi boji.

Uporaba ščita kot simbola za počastitev bitk in seveda vojakov, ki so v njih sodelovali, v nemški vojaški zgodovini vsekakor ni nov izum oziroma pojav. Malo je motilo le dejstvo, da je število ščitov - odlikovanj, ki jih prejemnik nosi, nekako omejeno. Ščit je prejemnik namreč stalno nosil na zgornjem delu levega rokava uniforme in na enakem mestu na vojaškem plašču.
Vojak je lahko prejel več kot zgolj en kampanjski ščit. V takem primeru je bil drugi oziroma vsak naslednji ščit nošen natanko 5 milimetrov pod prejšnjim.

Kjer so boji je vojna, kjer je vojna je vojska in kjer je vojska so posamezniki, ki si s svojo odločnostjo in znanjem prislužijo posebna priznanja – vojna odlikovanja.

V času druge svetovne vojne so bili uradno ustanovljeni in podeljeni, uradno ustanovljeni a nikoli podeljeni ščiti ter, predvsem proti koncu vojne, ščiti, ki so bili neuradno ustanovljeni – in tudi izdelani – s strani vojakov.

In prav ta vojna odlikovanja – Kampanjski ščiti – so predstavljena tukaj s poudarkom na uradno ustanovljenih in podeljenih ščitih. Omenjeni pa so tudi ščiti, ki so sicer uradno ustanovljeni a nikoli podeljeni, prototipi ščitov in ščiti, ki so neuradno ustanovljeni, a vseeno za sabo nosijo zgodbo o bojih, zgodbo o življenju in smrti.

 

 

(Boštjan K. J.)